Suomen hallitus valmistelee parhaillaan pian alkavaa kehysriihtä. Säästökohteita haetaan erityisesti sosiaali- ja terveysmenoista ja katse on kääntynyt sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksiin. Hallitusohjelman mukaan sote-järjestöjen avustuksista oli tarkoitus leikata n. 25 prosenttia vuonna 2027, mutta tiistaina esiin tulleiden tietojen mukaan valtavaa leikkausta avustuksiin suunnitellaan jo ensi vuodelle.
Järjestöt Pirkanmaalla ja muualla Suomessa tekevät korvaamatonta työtä osallisuuden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Alueellista ja paikallista työtä tehdään nyt jo erittäin kustannustehokkaasti. Pirkanmaalla leikkaus järjestöjen valtionavustuksiin tarkoittaisi noin 6 miljoonaa euroa tätä vuotta vähemmän järjestöille, jotka auttavat ja tukevat ruohonjuuritasolla suoraan haavoittuvassa asemassa olevia pirkanmaalaisia. ”Sote-järjestöissä on seurattu huolestuneena hallituksen toteuttamia ja suunnittelemia leikkauksia haavoittuvassa asemassa oleville. Avustettavan toiminnan vähentyminen osuisi mm. tukea tarvitsevien ja haavoittuvassa asemassa olevien perheiden, syrjäytyneiden ja syrjäytymisvaarassa olevien nuorten, asunnottomien, omaishoitajien, hauraiden ikäihmisten, väkivaltaa ja kriisejä kokeneiden, pitkäaikaissairaiden sekä mielenterveysongelmista ja päihderiippuvuuksista kärsivien tukeen ja apuun. Toisin sanoen sote-järjestöjen valtionavustuksiin kaavaillut leikkaukset koskisivat samoja ihmisryhmiä, jotka jo kärsivät julkisten sote-palvelujen kuormittumisesta ja hallituksen toteuttamista leikkauksista. Tämä on hätähuutomme heidän puolestaan”, sanoo Nina Lindberg, Artteli-kumppanuusyhdistyksen toiminnanjohtaja. Viime vuosien kriisit, pahoinvoinnin lisääntyminen sekä sota Euroopassa ja sen lähellä ovat merkinneet ja merkitsevät monille ihmisille yksinäisyyttä, entistä vakavampaa syrjäytymistä, kasvaneita mielenterveys- ja päihdeongelmia, turvattomuutta ja näköalattomuutta sekä vaikeuksia päästä hoidon ja avun piiriin. Samalla omaisten hoivavastuu sairastuneista läheisistään on kasvanut. "On syytä ymmärtää, että Pirkanmaalla ja muillakin hyvinvointialueilla järjestöt ovat merkittäviä sisäisen turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistäjiä sekä tukevat ja antavat apua haavoittuvimmassa asemassa oleville ihmisille. Työtä tehdään apua ja tukea tarvitsevien rinnalla yksinäisyyttä vähentäen. Suomen merkittävä voimavara, vapaaehtoistoiminta, ei myöskään pyöri ilman palkattua henkilökuntaa. Valtionavustuksiin kohdistuvat leikkaukset ovat lyhytnäköisiä ja lisäävät painetta entisestään jo kuormittuneissa sote-palveluissa", muistuttaa Ari Tiensuu, Artteli-kumppanuusyhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja. Hallitusohjelman nimi on Vahva ja välittävä Suomi. On ymmärrettävää, että talouden parantamisen eteen on tehtävä toimia, joista osa näkyy ihmisten arjessa. Nyt kuitenkin ongelma on se, että nämä toimet kasaantuvat täysin epäoikeudenmukaisesti vain osalle ihmisistä. Juuri niille ihmisille, joille vahva ja välittävä Suomi olisi elintärkeä. Lisätietoa Nina Lindberg Toiminnanjohtaja 050 308 5639 [email protected] Ari Tiensuu Hallituksen puheenjohtaja 040 582 2152 [email protected] Hei!
Olen Henna Lappi-Uuro ja aloitin Artteli-kumppanuusyhdistyksessä järjestöyhteistyöryhmän koordinaattorina maaliskuun loppupuolella. Työsuhteeni kestää aina vuoden loppuun saakka. Tehtävänäni on toimia järjestöyhteistyöryhmän sihteerinä, valmistella kokouksia sekä toimia ryhmän työvaliokunnan tukena. Tuen myös järjestöyhteistyötä Pirkanmaalla ja autan Lähellä.fi-verkkopalvelun käyttöönotossa. Valmistun viimeistään ensi keväänä yhteisöpedagogiksi Humanistisesta ammattikorkeakoulusta järjestötyön linjalta. Oletkin saattanut törmätä minuun jo aikaisemminkin harjoitteluni myötä erilaisissa kohtaamisissa niin OLKA Pirkanmaan kuin Arttelinkin kautta. Olen iloinen saadessani jatkaa työskentelyä osana Arttelin tiimiä myös näin harjoittelujeni jälkeen, ja antaa täten oman panokseni järjestöjen tekemän tärkeän työn esille tuomiseksi. Odotan innolla, mitä kaikkea uutta työ tuo mukanaan, ja erityisesti eri tahojen kanssa tapahtuvaa yhteistyötä. Minua kiinnostavia asioita järjestökentällä ovatkin mm. sektorirajat ylittävä yhteistyö ja yhteiskehittäminen, monialainen ja moniammatillinen yhteistyö sekä erilaisista toimitavoista oppiminen. Odotan kovasti myös kohtaamisia uusien ihmisten kanssa, joten toivon tapaavani teistä vuoden aikana mahdollisemman monia! terveisin Henna Etsimme avustavaa ohjaajaa työkaveriksemme Artteli-kumppanuusyhdistyksen iloiseen joukkoon. Avustavan ohjaajan tehtäviin kuuluvat kumppanuustalon kävijöiden kohtaamistyö, ohjaajan työparina työskentely, avustavat viestinnän tehtävät sekä tapahtumajärjestely.
Avustavan ohjaajan työpaikka on osa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen Paikka auki -avustusohjelmaa, joten työnhakijana sinun tulee olla joko osatyökykyinen tai korkeintaan 29-vuotias, etkä ole työelämässä tai tutkintoon johtavassa koulutuksessa. Lisätietoa Paikka auki -ohjelmasta täältä. Etsimme tehtävään sinua, joka haluat kohdata ihmisiä monenlaisista taustoista ja kehittää matalan kynnyksen toimintaa kumppanuustalolla yhteistyössä jäsenyhteisöjemme kanssa. Osaat tarttua toimeen ja toisaalta pysähtyä ihmisten tarinoiden äärelle. Hallitset sosiaalisen median perusteet ja suulliset sekä kirjalliset viestinnän taitosi ovat hyvät. Toivomme, että sinulla on halua saada kokemusta järjestömaailmasta ja jaat arvomme yhdenvertaisuudesta sekä jokaisen ihmisen oikeudesta olla osallinen yhteiskunnassa ja tulla kuulluksi ja autetuksi. Työaika ja -palkka ovat yksityisen sosiaalipalvelualan tesin mukaiset. Työsuhde on määräaikainen ja kestää 12 kuukautta työsuhteen alkamisesta. Työssä on kuuden kuukauden koeaika. Työaika sisältää iltavuoroja kaksi kertaa viikossa (päättyen klo 19). Hakemukset ansioluetteloineen 17.4.2024 klo 23.59 mennessä sähköpostilla osoitteeseen [email protected]. Merkitse otsikoksi PAIKKA AUKI. Lisätietoja tehtävästä ja työsuhteesta saat halutessasi Nina Lindbergiltä puhelimitse (p. 050 308 5639) maanantaina 8.4. klo 9-10 ja torstaina 11.4. klo 14-15. Haastattelut järjestetään viikoilla 17-18. |