Aloite on toimitettu Tampereen kaupungille 5.6.2024 kuntalaisaloite.fi -palvelun kautta ja lähetetty tiedoksi Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle.
Asunnottomien yötä vietetään tänäkin vuonna 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä. Me Artteli-kumppanuusyhdistyksessä olemme toteuttaneet Asunnottomien yön tapahtumaa vuodesta 2016 lähtien Tampereella Kumppanuustalo Arttelissa yhdessä lukuisten kansalaisjärjestöjen kanssa. Tämän vuoden Asunnottomien yön valtakunnallisena teemana on Kenelle kaupunki kuuluu? Tällä teemalla valtakunnallinen Asunnottomien yön kansalaisliike haluaa herättää yhteiskunnallista keskustelua mm. siitä, kenen ehdoilla julkista tilaa suunnitellaan, kenellä on oikeus näkyä kaupunkikuvassa ja onko meidän julkinen tilamme kaikille yhdenvertainen ja kaikkien saavutettavissa. Haluamme tuoda Asunnottomien yön tärkeän teeman näkyviin konkreettisesti ja haastamme Tampereen kaupungin tähän mukaan. Esitämme, että kaupunki poistaisi joukkoliikennemaksut tapahtumapäivän, eli tiistain 17.10., ajaksi. Näin mahdollisimman moni voisi tuona päivänä osallistua Asunnottomien yön tapahtumiin eri puolilla Tamperetta. Asunnottomien yön tapahtumissa jaetaan vaatteita, ruokaa ja hygieniatarvikkeita ilmaiseksi niitä tarvitseville. Asunnottomuustilastojen takana on piiloasunnottomuutta, eriarvoistumista ja köyhyyttä. Yhteiskunnan eriarvoistuminen, tukipalvelujen savuttamattomuus ja heikkeneminen sekä yleinen inflaatio kuormittavat haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä. Esimerkiksi joukkoliikenteen hinnankorotukset iskevät voimakkaimmin juuri pienituloisiin sekä köyhyydessä eläviin. Tampereen kaupunkistrategian yhdenvertaiset yksilöt -painopisteeseen on kirjattu eriarvoisuuden ja köyhyyden vähentäminen sekä valtuustokauden tavoitteeksi alueiden välisten hyvinvointierojen kaventuminen. Tampereella pienituloisten osuus on tilastojen mukaan suurempi kuin Suomessa keskimäärin. Köyhyydessä elävät ovat huono-osaisemmassa asemassa verrattuna muuhun väestöön, ja köyhyys rajoittaa elämää merkittävästi ja luo osattomuutta. Olisi hieno kädenojennus kaupungilta osallistua yhden päivän ajan tapahtumaan konkreettisella toimella, joka tekee asunnottomuuden ja siihen liittyvät kysymykset näkyväksi jokaiselle kaupunkilaiselle YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä. Tärkeintä olisi kuitenkin viesti, jonka kaupunki lähettäisi asukkailleen: meidän kaupunkimme kuuluu kaikille. Laura Annala-Piilman Talo- ja markkinointivastaava Artteli-kumppanuusyhdistys ry Nina Lindberg Toiminnanjohtaja Artteli-kumppanuusyhdistys ry Järjestöjen valtionavustukset ovat puhututtaneet parhaillaan käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa. Olemme saaneet tietoomme, että neuvotteluissa suhtaudutaan kriittisesti erityisesti sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksiin.
Järjestöt tekevät paljon sellaista työtä, jota kukaan muu ei yhteiskunnassamme hoida. Avustusten leikkaaminen vaikuttaisi välittömästi kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten elämään. Monet pitkäaikaissairaille, tukea tarvitseville lapsille ja nuorille, päihde- ja mielenterveysongelmaisille, vammaisille, ikäihmisille, kriisitilanteen kohdanneille, sairastuneiden omaisille ja pitkäaikaistyöttömille tarjotut tukimuodot loppuisivat välittömästi tai niitä pitäisi supistaa niin merkittävästi, että tämä kuormittaisi välittömästi mm. juuri käynnistyneiden hyvinvointialueiden palveluita. Järjestöjen toiminta on voittoa tavoittelematonta ja lähtee eettisestä arvopohjasta. Pirkanmaalla toimii arviolta tuhat pientä ja suurempaa sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yhdistystä. Niissä toimii ammattilaisten rinnalla kymmeniä tuhansia vapaaehtoisia tuottamassa yhteistä hyvinvointia. Suuri osa järjestöjen tarjoamasta tuesta on ennaltaehkäisevää, ja parhaimmillaan sitä tehdään kuntien, hyvinvointialueen ja järjestöjen yhteistyönä. Tuen piiriin pääsee matalalla kynnyksellä ja tarvittaessa anonyymisti. Jos sosiaalisten ongelmien tai sairauksien kärjistymistä ehkäisevät toiminnot ajetaan alas, joutuu yhä useampi ihminen julkisen sektorin korjaavien toimien piiriin. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen rooli ihmisten osallisuuden, terveyden ja hyvinvoinnin sekä turvallisuuden takaajina sote-uudistuksen jälkeisessä Suomessa on siis mahdollistettava. Järjestöjen tarjoaman tuen ja avun tarve ei ole vähentynyt. Viime vuosien kriisit ja parhaillaan kansalaisten elämää kuormittava hintatason nousu ovat merkinneet monille ihmisille yksinäisyyttä, entistä vakavampaa syrjäytymistä, kasvaneita mielenterveys- ja päihdeongelmia sekä vaikeuksia päästä hoidon ja avun piiriin. Samalla omaisten hoivavastuu sairastuneista läheisistään on kasvanut. Järjestöavustusten leikkaaminen olisi huonoa sosiaali- ja terveyspolitiikkaa, mutta myös huonoa talouspolitiikkaa. Ennaltaehkäisy on aina inhimillisempää ja halvempaa kuin ongelmien korjaaminen. Viime vuonna parlamentaarinen seurantaryhmä yhdessä valtiosihteereistä koostuneen hankeryhmän kanssa pääsi sopuun Veikkaustuottojen vuosien 2024–2026 rahoitustasosta. Toivomme että tätä sopua kunnioitetaan. Jos järjestötoimintaan kohdistetaan parlamentaarisen sovun ulkopuolisia leikkaustoimia, kuka ottaa kopin julkisten palveluiden turvaverkon läpi pudonneista ihmisistä, joita me emme leikkausten jälkeen järjestöissä pysty tavoittamaan? Pelkästään vapaaehtoisvoimin se ei onnistu. Tampereella 19.5.2023 Nina Lindberg Toiminnanjohtaja Artteli-kumppanuusyhdistys ry Kimmo Kumlander Hallituksen puheenjohtaja Artteli-kumppanuusyhdistys ry Artteli-kumppanuusyhdistys ry juhlii 10. toimintavuottaan ja kutsuu sinut mukaan juhlavuoteen!16/5/2023
Artteli-kumppanuusyhdistys ry täyttää tänä vuonna 10-vuotta! Nyt on juhlan aika! Toivotamme sinut tervetulleeksi 10-vuotissyntymäpäiville Kumppanuustalo Artteliin (Mustanlahdenkatu 22, Tampere) keskiviikkona 31.5. klo 14-17. Ohjelmassa: klo 14 avajaispuhe ja kakkukahvit klo 14:30-15 discotanssin opetusta ja cha chata (opettajana Birgitta Viinikka) klo 15:10 Artteli-teemainen tietovisa klo 15:30 Tirehtööri Hepokatin talokierros ja Artteliin tutustuminen klo 16:00 Kopli Sheik - räppiä akustisen kitaran säestyksellä Lisäksi klo 13-17 Leivotaan yhdessä karjalanpiirakoita Etna -työn tiloissa (2. krs, kulku portaikon kautta tai tuolihissillä). Samalla mahdollisuus tutustua etsivän naistyön toimintaan. Jokainen tekijä saa tehdä oman karjalanpiirakan. Olet lämpimästi tervetullut mukaan juhlaan! Arttelin 10. juhlavuoden kunniaksi järjestämme syksyllä juhlaluentoja ja juhlavuoden järjestökahvit.
Varaa jo kalenteristasi ajat syksyn tapahtumille:
|