Tampereen Tammelassa toimiva järjestötalo ja avoin kohtaamis- ja toimintapaikka Kumppanuustalo Artteli etsii uusia tiloja. Viime vuoden lokakuussa käynnistyi kaavamuutosprosessi, jonka tarkoituksena on muuttaa Arttelin vuokraama kiinteistö asunnoiksi. Tilatarve tulee ennakoitua nopeammin, koska vuokranantajan arvioiden mukaan kaavamuutosprosessi valmistuu jo tämän vuoden lopulla.
Kumppanuustalo Arttelissa on kuukausivuokralla tällä hetkellä 17 sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan yhdistystä, järjestöä tai säätiötä. Lisäksi Arttelin tuntivuokrattavia kokous- ja harrastustiloja vuokraa yli 100 yleishyödyllistä yhteisöä vuosittain. Talo on myös kaikille avoin kohtaamispaikka, jossa kuka tahansa voi saada tukea arjessaan, tavata ihmisiä ja viettää aikaa. Kumppanuustalo Arttelia ylläpitävä Artteli-kumppanuusyhdistys teki alkuvuoden aikana kyselyn, jossa kartoitettiin nykyisten vuokralaisten kiinnostusta uusiin tiloihin. Miltei jokainen tällä hetkellä vuokralla oleva yhteisö on halukas siirtymään yhdessä uusiin tiloihin. Kaiken kaikkiaan tilatarve on noin 2000-2500 neliömetriä. ”Järjestöjen toiminnan keskiössä on ihmisten kohtaaminen, ja Arttelin kaltaiselle kaikille avoimelle talolle on todella suuri tarve kasvavassa kaupungissa. Järjestöjen halukkuus siirtyä yhdessä uusiin tiloihin kertoo siitä, että Artteli koetaan tärkeänä yhteisönä ja onnistuneena tapana tehdä yhteistyötä yleishyödyllisten yhteisöjen kesken. Myös tarve edullisille harrastus- ja kokoustiloille on suuri”, sanoo Kimmo Kumlander, Artteli-kumppanuusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja. ”Uusien tilojen kartoitus on aloitettu jo loppuvuodesta ja nyt tiedämme myös vuokralaistemme tilatarpeet. Tampereen kaupunkia on tiedotettu tilanteesta ja apulaispormestarit Jaakko Stenhäll ja Johanna Loukaskorpi ovat olleet Arttelin tukena. Olemmekin saaneet valtavasti tukea läpi puoluekentän valtuuston puheenjohtajaa myöten, mistä olemme erittäin kiitollisia. Toivomme että jatkossa kaupunki voisi olla Arttelin vuokranantaja, mutta pysymme toki avoimena myös muille vaihtoehdoille”, sanoo Nina Lindberg, Artteli-kumppanuusyhdistyksen toiminnanjohtaja. Uusilta tiloilta toivotaan keskeistä sijaintia ja esteettömyyttä. Toiminta olisi tärkeä saada ainakin osittain katutasolle, helposti löydettäväksi ja saavutettavaksi. Yleishyödyllisenä yhteisönä Artteli toivoo myös kohtuullista vuokratasoa ja vuokranantajaa, joka pitää arvossa yleishyödyllistä toimintaa, ihmisten osallisuutta ja pitkäaikaista kumppanuutta. Lisätietoja Nina Lindberg Artteli-kumppanuusyhdistys ry p. 050 308 5639 nina.lindberg@artteli.fi Järjestöjen sote-muutostuen valtakunnallinen hankekokonaisuus on startannut. SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n ja Maakuntien verkostojärjestöjen neuvottelukunnan muodostama Järjestöjen sote-muutostuki työskentelee sen puolesta, että sosiaali- ja terveysjärjestöt vakiinnuttavat paikkansa ihmisten osallisuuden, terveyden ja hyvinvoinnin turvaajina. Toiminta hyödyntää ja jatkaa vuoden 2020 joulukuussa päättyneen Järjestö 2.0-ohjelmakauden työtä.
”Järjestöjen sote-muutostuki tekee yhdessä töitä sen puolesta, että sote-uudistuksen jälkeenkin jokaiselle löytyy joku, joka välittää tai edistää hyvää oloa arjessa”, kuvailee hankepäällikkö Anita Hahl-Weckström sote-muutostuen kansallisesta koordinoinnista vastaavasta SOSTEsta. Hankekokonaisuudessa toimii SOSTE:n kolmen työntekijän lisäksi seitsemän järjestöasiantuntijaa, jotka kukin työskentelevät usean maakunnan alueella. Etelä-Pohjanmaa, Kanta-Häme ja Pirkanmaa muodostavat TAYS-erityisvastuualueen, jolla hankkeen työnantajatahona toimii Artteli-kumppanuusyhdistys ry. Artteli-Kumppanuusyhdistyksen ydintoimintaan kuuluu järjestötoiminnan kehittäminen ja yhteistyön edistäminen. ”Järjestöjen sote-muutostuki on luonteva osa tekemistämme ja olen mielissäni siitä, että saamme osaltamme olla viemässä uudistusta vihdoin maaliin.”, sanoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Nina Lindberg. Alueemme järjestöasiantuntijana on 8.2.2021 aloittanut Niina Salo-Lehtinen. Hän toimi aiemmin järjestökoordinaattorina Hämeen Setlementin koordinoimassa Meidän Häme –hankkeessa, joka kuului Järjestö 2.0-ohjelmaan. Niina tulee toimimaan aluetason tehtävissä, ja näin luonnollisesti tekemään yhteistyötä esimerkiksi maakunnallisten järjestöyhteistyöryhmien ja sote-valmistelun kanssa. ”On hienoa jatkaa töitä Järjestö 2.0:n viitoittamalla tiellä. Järjestöasiantuntijuutta ajattelen yhdenlaisena diplomaattitehtävänä, joka syventää järjestöjen ja julkisen sektorin kumppanuutta entisestään. Meillä on kuitenkin aina yhteinen asiakas: kuntalainen- siis sinä ja minä eli me. Siinä on helppo olla samalla puolella.”, Niina toteaa. Lisätietoja: Niina Salo-Lehtinen Järjestöasiantuntija, Järjestöjen sote-muutostuki niina.salo-lehtinen@artteli.fi +358 45 277 4607 Asunnottomien yötä on vietetty vuodesta 2002 lähtien YK:n kansainvälisenä köyhyyden ja syrjäytymisen poistamiseen keskittyvänä päivänä lokakuun 17. päivä. Tapahtuma on tänä vuonna peruttu monilla paikkakunnilla koronatilanteen vuoksi kokonaan. Helsingissä tapahtuma järjestetään virtuaalisena. Tampereella yhden suuren yleisötapahtuman sijasta tapahtumat ja toiminta on hajautettu viikon ajalle.
– Järjestimme keväällä perinteisen Voi hyvin –päivän teemaviikkona juuri kesäkuun alussa, kun koronakevään rajoituksia ryhdyttiin purkamaan. Saimme tästä hyviä kokemuksia, joiden turvin pystymme järjestämään Asunnottomien yönkin teemaviikkona, vastuullisesti ja turvallisesti, toteaa Tero Hannula Tampereen Asunnottomien yö –viikkoa koordinoivasta Artteli-kumppanuusyhdistyksestä. Tapahtumien yleisömäärää rajoitetaan ja niissä noudatetaan tiukkoja hygieniasuosituksia. Kumppanuustalo Arttelissa on viikon ajan vaatteiden- ja hygieniatarvikkeiden jakoa sunnuntaita lukuun ottamatta joka päivä. Lisäksi viikon aikana annetaan talous- ja asumisneuvontaa ja välitetään tietoa järjestökentän avusta ja tuesta. Viikon järjestävät yhteistyössä Tamperelaiset sosiaalialalla toimivat järjestöt. Jaettavat tuotteet on saatu lahjoituksina yksityisiltä ihmisiltä ja yrityksiltä. Asunnottomien yön teemana on tänä vuonna Oma koti hurjan kallis. Tapahtumissa nostetaan esiin asumis- ja velkaneuvontaa eli annetaan käytännön apua ja neuvoja, miten toimia asunnottomuusuhan alla, miten pysäyttää velkaantumisen kierre ja miten päästään omaan elämäntilanteeseen sopivaan asuntoon kiinni. Koronakriisin seurauksena moni on tilanteessa, ettei enää selviä vuokranmaksuista, asuntolainoista ja asumiskustannuksista, koska esimerkiksi työpaikka tai oma yritys ovat voineet mennä alta. -Korona asettaa haasteensa ihmisten kohtaamiselle, mutta avun tarve ei ole kadonnut minnekään. Koronaa tai ei, jokainen tarvitsee suojaa, vaatteita, lämpöä ja ravintoa, ja varmasti vähän apuakin, sanoo Tero Hannula. Asunnottomien yö -kansalaisliike tukee jokaisen perusoikeutta vakinaiseen asuntoon, omaan kotiin. Asunnottomien yö on yksi suurimmista sosiaali- ja terveysalan vuosittaisista tempauksista ja on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton. Tutustu viikon ohjelmaan täällä. Lisätietoja: Tampereella: Talo- ja markkinointivastaava Tero Hannula Artteli-kumppanuusyhdistys, tero.hannula@artteli.fi, 050 447 1030 Valtakunnallisesti: Asunnottomien yön tiedottaja Erja Morottaja Vailla vakinaista asuntoa ry 044 773 4700, erja.morottaja@vvary.fi |